Венците ви често се възпаляват

Свиването (отдръпването) на венците и стопяването на т.нар. алвеоларна кост води до оголване на шийките и корените на зъбите. Това е предпоставка за поява на сериозни възпаления и инфекции, които могат да се пренесат и засегнат всеки орган и система в организма. Свиването на венците е много разпространено състояние, засягащо предимно хора с лоша дентална хигиена. Прогресирането му и остротата на симптомите може да се намалят с избягване консумацията на някои храни в съчетание с елиминиране на причините за неговата поява.

Свиването на венците може да се дължи на няколко възможни причини – неправилно подреждане на зъбите, агресивно и прекомерно четкане, развитие на бактериални инфекции в устната кухина, тютюнопушене и др. В повечето случаи проблемите с венците се появяват поради действието на развиващите се в устната кухина бактерии, които се хранят с натрупващата се по зъбите или между тях плака.

Тези проблеми често се развиват с месеци и дори години преди да се появят симптомите им, сред които зъбобол, дължащ се на оголените корени на зъбите, лош дъх, поява на възпаления и джобове в основата на зъбите, лесно кървене при четкане и др. Появата на тези симптоми е знак, че трябва да се предприемат сериозни грижи за оздравяването на устната кухина.

Ето кои храни е добре да се избягват в този период и как най-лесно може да се подобри денталното здраве.

На първо място е необходимо да се избягват храните, които повишават киселинността в устата. Такива са месата, цитрусовите плодове, хлябът и тестените изделия от бяло брашно, кафето, алкохолът и другите ферментирали продукти. Консумацията на подобни продукти подкислява средата в устната кухина, намалява устойчивостта на зъбния емайл и създава подходящи условия за развитие на колонии от вредните бактерии.

Също толкова важно при възпалени венци е и избягването консумацията на сладки храни. Отдавна е известно, че простите захари в тях са най-лесната за усвояване храна за бактериите в устната кухина.

Не на последно място е добре да се избягват студените и твърди продукти. Първите предизвикват болка при контакт с оголените шийки и корени на зъбите. Сдъвкването на твърдите храни от друга страна може да допринесе за разклащането на зъбите поради отслабената им връзка с костта.
Избягването на консумацията на изброените продукти трябва да бъде придружено с приема на продукти, които да премахнат възпалението, да възстановят и заздравят тъканите в устната кухина и да спрат резорбцията на алвеоларната кост.

Именно такъв продукт е Инсадент. Доказано е, че Инсадент стимулира остеоцитите и спира стопяването на алвеоларната кост, с което заздравява основата на зъбите и намалява разклащането им. Освен това Инсадент има изявено противовъзпалително действие, стимулира слюноотделянето и премахва лошия дъх и сухотата в устата.