болка при миене на зъби

Усещането за болка при миене на зъби е ясен индикатор за орален проблем. Нека видим кои са най-честите причини за появата му и как да се възвърне комфортът в устната кухина.

Кариес

Кариесът е най-честата причина за зъбобол. Причините за появата му са комплексни (прием на повече въглехидрати, по-слабо минерализиран зъбен емайл), но основната си остава занижената устна хигиена. Колкото повече зъбна плака има по зъбите, толкова по-голяма е опасността от размекване, потъмняване, инфектиране и разрушаване на твърдите зъбни тъкани (емайл и дентин). Кариесът трябва да се лекува навреме, тъй като отлагането може да доведе до възпаление на зъбния нерв (пулпит) и последващото му умъртвяване.

Свръхчувствителност на зъбите

Повишената чувствителност на зъбите (хиперестезия) е все по-чест проблем в стоматологичната практика. И за да не сме голословни, ще кажем, че всеки четвърти пациент има някаква форма на чувствителни зъби.

Зъбната свръхчувстителност е резултат от нарушената бариерна функция на емайла и дентина. Появява се внезапно при консумация на топли, студени, кисели, сладки и солени храни и напитки и при миене на зъбите. Характеризира се с остра и пронизваща болка. Състоянието нарушава комфорта на живот и пречи на ежедневните задължения.

За успешното повлияване на зъбната чувствителност помага промяната в техниката на миене на зъбите, използването на четка с мек косъм и паста с нежно действие към уязвимата зъбна повърхност.

Избелване – честа причина за болка при миене на зъби

Избелващата процедура може да повиши чувствителността на зъбите към допир, топло и студено. Обикновено чувствителността е временна и изчезва също толкова бързо, колкото се е появила. В случай обаче че дискомфортът не отшуми, трябва да се потърси помощ от стоматолог.

Скърцане със зъби

Силното стискане и/или скърцане със зъби (бруксизъм) по време на сън създава напрежение в челюстта и често става причина за болка в зъбите. Много хора дори не подозират, че имат проблем. Най-често в основата му стоят стресът и психичното натоварване. Kaто единствен доказано ефективен метод за лечение стоматолозите препоръчват поставянето на специални оклузални шини.

Изцяло природно средство с висока ефективност срещу болка при миене на зъби

Все повече стоматолози у нас препоръчват приема на Инсадент / Insadent®® като първа мярка за противодействие на болката при миене на зъбите. Всяка капсула на това стоматологично средство съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Съставките са комбинирани така че да оказват противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Щателно са проучени по отношение на ефективността и безопасността при гингивит и пародонтит (пародонтоза). Преустановяват резорбцията на алвеоларната кост, усилват продукцията на слюнка и намаляват нейния вискозитет.

Ефективността на продукта е усилена от иновативнaта фармацевтивна форма Solucaps (течни капсули), която осигурява по-бързо и цялостно усвояване на съставките от организма. Не са наблюдавани нежелани ефекти дори при продължително приложение.