оголени венци

Ако зъбите ви се струват по-издължени, отколкото са били преди, много вероятно е да страдате от един от най-подценяваните дентални проблеми – оголени венци. Отдръпването и оголването на венците протича бавно и безсимптомно докато не се стигне до момент, в който последствията са необратими, а денталното здраве е сериозно увредено.
В тази статия ще разгледаме особеностите на оголените венци, усложненията, до които може да доведат и успешните методи за спиране прогресивното оголване на венците.

Оголени венци

Това е един от най-честите дентални проблеми, на които много хора не отдават подобаващо внимание, въпреки че има успешни мерки за навременното му овладяване.

Оголени венци – причини. От оголени венци страдат както хората с лоша устна хигиена, така и тези, които прекаляват с денталните грижи. Основните причини за оголване на венците включват:

  • натрупването на зъбна плака, която не се премахва редовно
  • прекалено усърдното четкане на зъбите с голям натиск върху венците с четката
  • възпалителни процеси по лигавицата на устната кухина, покриваща венците, вътрешната страна на бузите и небцето

Симптоми. За оголване на венците, както споменахме, се говори в случаите когато зъбите изглеждат удължени или започнат да се забелязват на границата между зъба и венеца.
В допълнение за оголени венци може да сигнализират повтарящи се оплаквания, свързани с:

  • кървене на венците
  • изострена чувствителност на зъбите и венците към студено или сладко
  • разклащането на зъбите, дори да е незначително

Усложнения. Оголените венци позволяват на бактериите в устната кухина да контактуват директно с шийките на зъбите или с поддържащата ги алвеоларна кост. Това повишава значително риска от загуба на зъби и от развитие на сериозни дентални заболявания като гингивит и пародонтит. Ако срещу оголените венци не се предприемат навременни мерки, усложненията са на практика неизбежни.

Превенция и лечение на оголени венци

Изключително важно е да се знае, че процесът на оголване на венците със стопяване на алвеоларната кост в повечето случаи е необратим и загубената венечна тъкан не може да се възстанови напълно. Може обаче да се предприемат успешни и доказано ефективни превантивни грижи, които да стопират оголването на венците. От най-голямо значение е тези грижи да започнат навреме, за да се опази максимална част от пародонталната тъкан.

Изцяло природната комбинация от съставки в Инсадент / Insadent® помага за овладяване на възпалителните процеси в устната кухина, регенерация на епитела и лигавицата, стопиране топенето на алвеоларната кост и пародонталните тъкани. Благодарение на комбинацията от фолиева киселина и екстракт от Царевична коса Инсадент осигурява комплексна грижа за възпалените и оголени венци.