проблемите със зъбите и венците

Автоимунните заболявания се характеризират с патологична реакция на имунната система към собствени за тялото структури. Те се разпознават като чужди и имунните клетки ги атакуват, опитвайки се да ги унищожат. Разглеждат се около 80 различни автоимунни заболявания, а броят на засегнатите все повече расте. Счита се, че индустриалното замърсяване и ефектът му върху имунната система има най-съществена роля за тази закономерност.

Автоимунните заболявания може да засегнат почти всеки орган и система на организма и да провокират широк спектър от здравословни проблеми. В това число влизат и проблемите с венците. Някои автоимунни заболявания директно увреждат денталното здраве и за пациентите е изключително важно да полагат ефективни грижи за устната кухина.

Автоимунни заболявания, влошаващи денталното здраве

Няколко от най-разпространените автоимунни заболявания пряко повлияват състоянието на устната кухина. Те се разделят на 2 основни групи спрямо последствията от тях:

Автоимунни заболявания, засягащи производството на слюнка. Тук се откроява едно заболяване, чиято значимост обаче е голяма, защото засяга огромен брой хора. Това е т.нар. синдром на Сьогрен – второто най-разпространено автоимунно заболяване в световен мащаб. Почти 3% от жените над 50-годишна възраст имат синдром на Сьогрен, чийто поражения засягат някои основни жлезисти органи, сред които и слюнчените жлези. Поради това пациентите с този синдром често страдат от хронична сухота в устата – ксеростомия. В други случаи слюнка се образува, но тя е твърде гъста. Страдащите от синдром на Сьогрен трябва да спазват качествена дентална хигиена.

Автоимунни заболявания, засягащи денталните тъкани. Тук спадат:

  • болест на Крон – засяга стомашно-чревния тракт и поразява основно хората от възрастовите групи 20-30 и 60-70 години. Болестта на Крон е съпроводена от дентални проблеми при около 25% от болните. Именно денталните проблеми са сред първите симптоми на болестта на Крон и се изразяват в подуване на венците и поява на малки язвички по тях, подобни на афти.
  • лупус еритематозус – това автоимунно заболяване също може да манифестира в проблеми с денталните тъкани – най-често с локално възпаление на венците, често неболезнено.
  • болест на Хашимото – засяга по-често жените и се изразява в отслабване функцията на щитовидната жлеза. Характерен симптом е отокът на лицето и шията, който може да провокира проблеми с венците.

И намаленото производство на слюнка, и увреждането на пародонталните тъкани може да доведе до сериозни и необратими дентални проблеми с развитие на гингивит и пародонтоза.
Автоимунните заболявания са нелечими, но техните симптоми, както и последиците върху денталните тъкани може да бъдат профилактирани. Затова се препоръчва страдащите от посочените заболявания да полагат комплексни профилактични грижи за устната кухина и да си правят редовни стоматологични прегледи.

Превенция и овладяване на проблемите с венците

Природният продукт Инсадент / Insadent® действа едновременно за стимулиране производството на слюнка и регенериране на тъканите в устната кухина.

Комплексното действие на Инсадент го превръща в подходящо средство за овладяване на възпалението на венците. Продуктът може да се ползва и за активна превенция на денталните проблеми при хора, предразположени към такива.
Инсадент съдържа фолиева киселина и екстракт от царевична коса. Предлага се под формата на иновативните и лесно усвоими течни капсули (Solucaps®). Действа изключително благоприятно за справяне с хронична сухота в устата и гингивит и за стопиране прогресията на пародонтозата.