абсцес на зъб

Като абсцес се определя състоянието, при което се наблюдава подуване и събиране на гнойна маса, вследствие на протичащи възпалителни процеси. Проблемът може да засегне различни места по тялото. В клиничната практика се срещат редовни случаи на абсцес на зъб (зъбен абсцес).

Абсцес на зъб – същност и причини

Абсцес на зъб се проявява с подуване и образуване на гнойна торбичка в основата на зъба или на повърхността на венеца. Основните причини за поява на инфекция в устната кухина са:

– нелекуван кариес

възпаление на венците

Последствия от зъбния абсцес

Венците са богато кръвоснабдени и появилата се инфекция при абсцес на зъб може лесно да се разпространи дори надълбоко в тъканите на устната кухина. Сред най-сериозните усложнения вследствие на зъбен абсцес трябва да споменем възпаление на лигавицата и съединителната тъкан в устната кухина, възпаление и продължително кървене на венците, увреждане на алвеоларната кост, която придържа зъбите за челюстта.
При ненавременно взети мерки зъбният абсцес може да стане причина и за развитие на тежки, дори животозастрашаващи инфекции.

Абсцес на зъб – лечение

Състоянието изисква своевременно лечение за избягване на усложненията. Затова съветът към всеки човек с абсцес на зъб е да потърси дентална помощ колкото е възможно по-бързо. Най-често състоянието се овладява с почистване на засегнатия участък в устната кухина и прием на антибиотици при нужда.

Подобряване на състоянието се постига бързо, но са необходими допълнителни мерки за превенция на евентуални нови прояви в бъдеще.

Успешна превенция – за да не се сблъсквате повторно с абсцес на зъб

Най-важната мярка за трайно профилактиране на зъбния абсцес налага поддържането на добра устна хигиена и полагането на комплексна грижа за венците.

Превърнете в рутина четкането на зъбите и премахването на остатъчната зъбна плака с конец за зъби или интердентална четка. Така ще намалите значително количеството на бактериите в устната кухина, които са основната причина за възпаление и поява на абсцес на зъб. В допълнение към ежедневните хигиенни навици може да разчитате и на приема на Инсадент / Insadent®.

Този висококачествен природен продукт има регенериращ ефект върху тъканните структури в устната кухина. Допринася за възстановяването им след дентална инфекция и значително намалява риска от поява на нова такава. Качествената устна хигиена, подкрепена с прием на Инсадент гарантира защита от повторна поява на абсцес на зъб и помага за справяне с други дентални заболявания като гингивит, пародонтоза, сухота в устата (ксеростомия) и др.