Влијание на цигарите на здравјето на гингивите

Тешко дека постои човек, кој не е запознат со негативните ефекти кои ги имаат цигарите на нашето здрацвје. Срцевите, белодробните, гастроинтестиналните и кожните заболувања се само мал дел од проблемите, до кои води пушењето. Како што е познато, во цигарите и поконкретно во чадот од цигарите се содржат голем број…

Прочитај повеќе

Влијание на хормоните на здравјето на гингивите

Дали некогаш сте размислувале, дека хормоните можат да имаат негативен ефект на здравјето на гингивите? Вистина е, дека при определени состојби на организмот, како пубертет, бременост и менструација често настапуваат воспалителни процеси на гингивите во форма на гингивит или пародонтопатија (пародонтит). Промените во нивото на хормоните влијаат и на ткивата…

Прочитај повеќе

Денталното здравје при остеопороза

Остеопорозата е заболување, поврзано со загуба на коскена маса. Коските ја губат густината, стануваат покревки и кршливи. Од остеопороза е засегната популацијата на средна и над средна возраст, почесто жените. Огромен процент од возрасните луѓе во светот страдаат од неа. Таа се должи на деминерализацијата на коските, предизвикана од намален…

Прочитај повеќе

Инсадент ми го спаси забот

Илија Стојанов, 30 г., гр. Русе Пред неколку месеци имав сериозен проблем со еден од долните умници, кој требаше да порасне. Две-три недели се соочив со силна болка во областа на гингивата, и често ми отекуваше и лимфниот јазол од едната страна. Тоа беше нешто на што навикнав, сметав дека…

Прочитај повеќе

Огромно благодарам што го создадовте Инсадент

Теодор Колев Здраво! Би сакал да ја искажам мојата голема благодарност за тоа што го создадовте Инсадент. Многу ми помогна во мојот случај со пародонтопатија. Не знам кој Ви ги дал информациите за ефектите на пченката на гингивите, но му благодарам и на тој човек. Поздрав!

Прочитај повеќе

Пародонтопатијата може да се избегне со правилна профилакса

Пародонтопатијата, како и редица други заболувања, започнува да се развива без појава на симптоми и болка, и кај болниот незабележливо се појавуваат крвави гингиви и разнишани, дури паѓаат и забите. Забот видливо се издолжува, и за кратко време се забележуваат оголениот врат на забот. Се случува и омекнување на т.н.…

Прочитај повеќе

Потпрете се на природните производи – тие навистина делуваат

Николај Маринов, 42 г., гр. Пловдив Во рок од 2-3 недели забележав необјаснив дискомфорт во устата за мене. При секое миење на забите забележував, дека после плакнењето има присуство на светла крв, која постепено започна да се зголемува. Освен тоа, здивот ми стана чуден и некарактеристичен за мене. Гингивите ми…

Прочитај повеќе

Интердентални четки – што треба да знаеме за нив?

За многу луѓе интерденталните четки не се сосема познати и популарни. Тоа се вид на четки, кои наликуваат на стандардните, но се со доста потенок работен дел. При одредени случаи интерденталните четки се незаменливи. Со користење на тој вид на четки се стигнува до тешко достапните места, како просторот меѓу…

Прочитај повеќе

Insadent е одлично средство за лечење и профилакса на воспалителни заболувања на гингивите

Д-р Моника Барбова, стоматолог Insadent solucaps е одлично додатно средство на комплексната терапија која се користи при заболувања на гингивите. Содржи висококвалитетен стандардизиран екстракт од пченка т.н. Zea Mays 30мг и фолна киселина 200 микрограми. Активните состојки се наоѓаат во поефикасна маснорастворлива форма – solucaps. Insadent има противвоспалително и регенерирачко…

Прочитај повеќе

10 полезни совети за одржување на усната хигиена

1. Се препорачува да користите четка со меки влакна. Тврдите четки може да го повредат емајлот на забите при што тие можат да станат почувствителни. 2. Стоматолозите препорачуваат четката за заби да се променува на околу 3 месеци, со што се изегнува контаминирање (загадување) со бактериите залепени на неа, кои…

Прочитај повеќе
Къде мога да си купя Инсадент Продуктите можете да намерите в аптеките, в Магазини Здраве и Природа и електронен магазин МОМО.КУПИ СЕГА ОНЛАЙН