+Минимални интервали за ваксини

Минималният период от време, което трябва да мине преди следващата доза от същата ваксина се прилага с цел да се гарантира, че имунната система има време да отговори ефективно на първата доза.

+Макрофаги

Голeми клетки, извършващи фагоцитоза т.е. премахват вредните микроби от тялото. Различават се кръвни макрофаги и тъканни макрофаги.

+Мастоцити

Големи клетки в съединителната тъкан, които посредничат при алергични реакции. Мастоцитите играят важна защитна роля в заздравяването на раните и защита срещу патогени.

+Mоноклонални антитела

Антитела, получени от една единствена клетка, използват се срещу специфичен антиген като ракова клетка.

+Мутация

Процес, при който микроб или организъм претърпява трайна промяна в наследствения материал. Когато вируси или бактерии мутират вече не сe откриват от имунната система и стават резистентни към прилаганите ваксини и лекарства.

+Мегакариоцити

Клетки в костния мозък отговорни за производството на тромбоцити, които са необходими за нормалното съсирване на кръвта.

+Моноцит

Вид левкоцити, сравнително големи клетки, откриват се в кръвта с фагоцитарна функция.

+Мононуклеарна фагоцитарна система

Система, съставена от макрофаги, които имат способността да поглъщат и разрушават чужди частици, бактерии и други клетки. Намира се в слезката, черния дроб, лимфните възли и др.